DRAGI COLEGI ȘI DOCTORANZI,

Vă invităm să participați la MASA ROTUNDĂ ediția a II-a cu participare internațională „DIPLOMAȚIA EUROPEANĂ ÎN SPAȚIUL PARTENERIATULUI ESTIC: REALIZĂRI, DIFICULTĂȚI, PROBLEME”(II), care va avea loc vineri, 29.10.21. la ora 15.00 (online).

Masa rotundă este organizată în cadrul proiectului Jean Monnet EUDIPSEC.

SCOPUL ȘI OBIECTIVELE MESEI ROTUNDE

La începutul anului 2021 a avut loc un nou Summit al Parteneriatului Estic între Uniunea Europeană și cele șase țări din vecinătatea sa estică: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. După mai bine de un deceniu, obiectivele ambițioase ale politicii UE privind Parteneriatul Estic de a asigura stabilitatea, securitatea și prosperitatea Regiunii rămân departe de realitate.

Democratizarea și reformele bunei guvernări au fost blocate de interese în Georgia, Ucraina și Moldova, în timp ce Azerbaidjanul și Belarusul au rămas autocratice, iar acestea din urmă se confruntă cu proteste interne. Parteneriatul Estic se confruntă cu o respingere geopolitică din partea Federații Ruse din ce în ce mai asertive, iar regiunea este afectată în continuare de multiple conflicte prelungite și în curs de desfășurare, inclusiv de recentul război amar din Nagorno-Karabakh.

Dar, în ciuda neajunsurilor sale, EaP nu este lipsit de succese, mai ales, și nu numai în sfera economică. De asemenea, UE a reușit să mențină ușa deschisă pentru discuții, a stimulat reforma la nivel inferior și a oferit sprijin societății civile. Ca atare, EaP joacă un rol important în Politica țărilor de jos față de regiune, în special în lumina cererilor recente ale parlamentului olandez de a formula o strategie pentru Europa de Est. Dar multe întrebări spinoase rămân în perioada premergătoare Summitului.

DISCUȚIILE VOR ACOPERI URMĂTOARELE DOMENII:

Diplomația UE în domeniul Parteneriatului Estic se concentrează pe mai multe domenii-cheie.

  1. Acordurile de asociere și zonele de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).
  2. Consolidarea asocierii politice și a integrării economice între UE și țările partenere.
  3. Reforme, liberalizarea comerțului și armonizarea legislației cu standardele UE.
  4. Sprijinirea reformelor democratice ale UE prin sprijin politic și financiar acordat țărilor Parteneriatului Estic în vederea consolidării instituțiilor democratice, a statului de Drept, a drepturilor omului și a bunei guvernanțe.
  5. Mobilitatea și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Georgiei, Moldovei și Ucrainei, care a facilitat Călătoriile în spațiul Schengen, extinde contactele dintre oameni, promovează schimburile culturale și deschide oportunități de afaceri.
  6. Cooperarea sectorială a UE cu țările Parteneriatului Estic în domenii precum energia, transporturile, mediul, educația, cercetarea și inovarea. Sprijinirea proiectelor și inițiativelor care contribuie la dezvoltarea și modernizarea acestor sectoare.
  7. Soluționarea conflictelor și cooperarea în materie de securitate, inclusiv prin intermediul grupului de securitate al Parteneriatului Estic, al misiunilor PSAC și al consolidării capacităților de apărare. Sprijin pentru soluții pașnice, care promovează dialogul și contribuie la măsuri de consolidare a încrederii.
  8. Cooperarea regională a UE între țările Parteneriatului Estic, precum și cu statele membre ale UE. Platforme precum Summitul Parteneriatului Estic și inițiativele multilaterale promovează dialogul, schimbul de bune practici și consolidează stabilitatea și integrarea regională.
  9. Asistența financiară acordată de UE țărilor Parteneriatului Estic prin diferite instrumente de finanțare, cum ar fi Instrumentul European de Vecinătate (IEV) și Banca Europeană de investiții (BEI).

Sunt invitați să participe la dialog doctoranzi, masteranzi, studenții, cercetători și cadre didactice din domeniile: științe politice, științe economice internaționale, științe internaționale științe ale comunicării și relații publice, etc.

Înregistrarea participanților va începe la ora 14.45 – 15.00.

Zoom https://us06web.zoom.us/j/84113891762?pwd=Ym5WRTUwSmZyMmkvVFQ5YkRNM0RsQT09

Conference ID:841 1389 1762

CONTACT:

Academia de Administrație Publică

Departamentul de Relații Internaționale

Email: roscaludmila@mail.ru și golovataya4@gmail.com

Programa_Masa Rotunda_29.10.21

Lista participantilor

Published vineri, 29 octombrie 2021